Lyžiar Krako získal zlato v super-G na ZPH v Soči

09.03.2014 Celý región

Roza Chutor 9. marca (TASR) - Slovenský lyžiar Jakub Krako získal v nedeľu zlatú medailu na XI. zimných paralympijských hrách v Soči v kategórii zrakovo postihnutých v disciplíne super-G. Krako s navádzačom Martinom Motykom v cieli zjazdovky v Roza Chutor zaznamenal víťazný čas 1:20,58 minúty a nechal za sebou s náskokom 13 stotín sekundy druhého Američana Marka Bathuma, bronz vyhral Kanaďan Mac Marcoux (+0,19).

Ôsmu priečku obsadil Michal Beladič a deviatu Radomír Dudáš, duo Marek Kubačka a Miroslav Haraus preteky nedokončilo. Krako, trojnásobný paralympijský víťaza spred štyroch rokov vo Vancouveri, si tak napravil chuť po sobotňajšom štvrtom mieste v zjazde, kde mu chýbalo 0,36 sekundy na bronz.

"Šťastie stálo pri nás. Som rád, že to takto vyšlo práve na týchto pretekoch, a že to nebolo proti nám. Pred štyrmi rokmi vo Vancouvri mi zlato ušlo o 16 stotín, teraz som zvíťazil pred druhým o 13 stotín. Američan bol na druhom medzičase ešte rýchlejší. Zrejme tá posledná pasáž bola lepšia v našom podaní ako sme očakávali a vyšlo to podľa našich predstáv," citoval Kraka oficiálny web Slovenského paralympijského výboru.

"Som nesmierne šťastný," tešil sa tréner Peter Matiaško po skvelom víťazstve a dodal: "Sľúbil som chlapcom, že ak bude medaila, aj ja si nechám na hlavu vystrihať slovenský znak. Budem musieť sľub splniť..."
"O medaile, akejkoľvek, sme s Jakubom nehovorili. No v hlavách sme túžbu po nej nosili," prezradil Martin Motyka, pre ktorého je to prvý medailový zápis na paralympijských hrách.

super-G - zrakovo postihnutí:
1. Jakub Krako (SR) 1:20,58 min, 2. Mark Bathum (USA) +0,13, 3. Mac Marcoux (Kan.) +0,19, 4. Yon Santacana Maiztegui (Šp.) +1,69, 5. Ivan Francev (Rus.) +5,42, 6. Valerij Redkozubov (Rus.) +6,08,... 8. Michal Beladič +8,72, 9. Radomír Dudáš +10,93, Marek Kubačka, Miroslav Haraus (všetci SR) preteky nedokončili
 

Vyberte región